فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1398)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اردوان قربانی*، اردشیر پورنعمتی، نازیلا بی باک صفحات 1-17
    هدف این تحقیق ارزیابی سلامت مراتع شمالی سبلان در سه طبقه ارتفاعی (کمتر از 1500، 1500 تا 2100 و 2100 تا 2700 متر) که نماینده مراتع روستایی، روستایی-عشایری و عشایری می باشند، با استفاده از روش آنالیز عملکرد چشم انداز (LFA) در استان اردبیل بود. برای نمونه برداری 3 ترانسکت 50 متری در هر طبقه ارتفاعی با توجه به یکنواختی عرصه و پراکندگی لکه ها مستقر شد. با استفاده از روش LFA سه ویژگی پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی با استفاده از 11 شاخص سطح خاک تعیین شد. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با استفاده از روش LFA در محیط نرم افزار Excel با استفاده از دستورالعمل تانگوی و هیندلی انجام شد. شاخص پایداری خاک در طبقه ارتفاعی سوم برای فرم های رویشی بیشتر از طبقه ارتفاعی اول و دوم بود و اختلاف معنی دار داشته (05/0<P)، ولی بین فرم های رویشی طبقه ارتفاعی اول و دوم اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مقایسه شاخص های نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی هر سه طبقه ارتفاعی در فرم های رویشی اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0>P). شاخص پایداری در طبقه ارتفاعی سوم (35/72) و دوم (75/48)، شاخص نفوذپذیری در طبقه ارتفاعی سوم (31/73) و اول (99/15) و شاخص چرخه عناصر غذایی در طبقه ارتفاعی سوم (75/78) و اول (12/10) به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار بودند. در کل وضعیت طبقه ارتفاعی سوم از نظر سلامت مرتع بهتر از دو طبقه دیگر بود. به طوری که با بررسی ویژگی های عملکردی لکه های اکولوژیک مرتع می توان معرف های گیاهی موثر در سلامت مراتع را شناسایی کرد و اقدامات مدیریتی مناسبی را برای حفظ آن انجام داد.
    کلیدواژگان: استان اردبیل، تحلیل عملکرد چشم انداز، (LFA)، لکه های اکولوژیک، مدیریت چرا
  • جلیل فرزادمهر*، حامد سنگونی، حمید روحانی صفحات 18-28
    به منظور بررسی رابطه بین پراکنش اجتماعات گیاهی منطقه بیدخت با عوامل محیطی تحقیقی به روش فلوریستیکی- نمود ظاهری انجام شد. سطح مناسب پلات نمونه برداری به روش سطح حداقل و اندازه نمونه به روش آماری تعیین گردید. در هر پلات نوع و تعداد گونه های گیاهی موجود و درصد تاج پوشش آنها تعیین و تیپ بندی انجام شد. در هریک از اجتماعات گیاهی، 6 پروفیل خاک حفر شد و از عمق 0 تا 100 سانتی متری، نمونه خاک (به صورت مرکب) برداشت شد و پس از انتقال به آزمایشگاه، پارامترهای بافت خاک، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، سولفات کلسیم، فسفر، پتاسیم و نیتروژن اندازه گیری شد. همچنین لایه های اطلاعاتی ارتفاع، شیب و جهت منطقه مورد مطالعه نیز تهیه شد. به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر پراکنش پوشش گیاهی، از روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) با استفاده از نرم افزار PC-ORD استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عوامل مورد بررسی و پراکنش پوشش گیاهی (4 تیپ مرتعی منطقه) رابطه وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که مهمترین خصوصیات محیطی موثر بر پراکنش اجتماعات گیاهی منطقه (محور اول PCA) درصد رس، شن، ماده آلی، هدایت الکتریکی و پتاسیم هستند.
    کلیدواژگان: اجتماع گیاهی، عوامل محیطی، تجزیه مولفه های اصلی، مراتع مناطق نیمه خشک
  • مهدی جعفری*، غلامرضا زهتابیان، حسن احمدی، طیبه مصباح زاده، علی اکبر نوروزی صفحات 29-39
    یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی سال های اخیر در منطقه خاور میانه و ایران، رخداد گرد و غبار می باشد. پایش و کنترل کیفیت ذرات گرد و غبار، در سطح وسیع و با روش هایی که از سرعت و دقت بیشتر و هزینه کمتری برخودار باشند، از اهمیت فراوانی برخودار است. این پژوهش بر آن است که با استفاده از بارزسازی و تحلیل عددی نسبت به تعیین منابع ریزگردها و چگونگی حرکت آنها بر فراز ایران و استان اصفهان در می 2013 بپردازد. در این پژوهش از مدل های HYSPLIT، NAAPS،COAMPS  و تصاویر MODIS استفاده شده است. بارزسازی گرد و غبار بر اساس خصوصیات مربوط به دمای درخشندگی در محدوده مادون قرمز حرارتی سنجنده مادیس ارائه و آستانه های دمایی به منظور تفکیک این رخداد از اراضی بیابان و ابرها تعیین گردید. به منظور ردیابی مسیر حرکت ذرات گرد و غبار از مدل HYSPLIT استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده از پردازش تصاویر و خروجی مدل شمال عربستان و مسیر جنوب غربی- شمال شرقی به ترتیب منشا و مسیر اصلی ورود گرد و غبار برای اصفهان محسوب می شوند. نتایج مدل HYSPLIT با نتایج مدل COAMPS و NAAPS از لحاظ عمق اپتیکی گرد و غبار و غلظت گرد و غبار سطحی و نحوه حرکت توده غلظت مقایسه و تایید شده است. بارزسازی تصاویر ماهواره ای MODIS نیز ایجاد توده گرد و غبار و حرکت آن را به سمت مرکز ایران و استان اصفهان تصدیق می کند.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، اصفهان، MODIS، HYSPLIT، NAAPS
  • جابر شریفی*، مرتضی اکبرزاده صفحات 40-48
    آگاهی از خصوصیات اکولوژیکی گیاهان و به تبع آن تغییرات تولید علوفه در طول دوره فصل چرای مرتع، برای مدیریت چرای دام ضروری می باشد. این مهم با تعیین رابطه بین اثر تغییرات بارندگی، توسعه رشد گیاهان و تولید علوفه در عرصه امکان پذیر است. به همین منظور اثر توسعه رشد گیاه و تغییرات بارندگی بر مقدار تولید علوفه در مراتع مشگین شهر به مدت چهار سال (1386 تا 1389) با روش قطع و توزین اندازه گیری شد. میزان بارندگی ماهانه منطقه در این فاصله زمانی نیز با استفاده از داده های ایستگاه هواشناسی سینوپتیک مشگین شهر بر اساس بارندگی ماهانه، مقادیر تجمعی باران در زمستان و بهار در هر سال مورد محاسبه قرار گرفت. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزارSAS  انجام شد. نتایج نشان داد از متوسط علوفه تولیدی مرتع در طی چهار سال، 95/28 درصد از Artemisia fragrans، 35/26 درصد از Kochia prostrate، 55/19 درصد از Stipa hohenackeriana، 77/4 درصد از Astragalus brachyodonutsو 38/20 درصد از سایر گونه ها بوده است. نتایج تجزیه واریانس داده های مربوط به میزان تولید گونه ها نشان داد که در بین سال های بررسی اختلاف معنی داری در سطح 1% خطا وجود داشت. به عبارتی تولید به تناسب تغییرات بارندگی و دما، متغیر است. از نظر پایداری (اثر متقابل سال × ماه) گونه های  Artemisia fragransو  Kochia prostrataجزو گونه های پایدار با تولید زیاد ولی Astragalus brachyodonutsوStipa hohenackeriana جزو گونه های پایدار با تولید کم بودند.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، گونه های پایدار، فصل چرا، استان اردبیل
  • کورش بهنام فر*، عزیز ارشم، محمدحسن صالحه شوشتری، مهرزاد طاووسی، عبدالرضا دانایی، جمال الدین عادل صفحات 49-61
    بروز دماهای زیر صفر در زمستان های اخیر در استان خوزستان، موجب سرمازدگی درختان دست کاشت کهور پاکستانی (Prosopisjuliflora) در ماسه زارها شده است. به منظور بررسی حساسیت به سرمازدگی در این گونه از طریق تعیین دماهای زیر صفر و زمان های بحرانی، از جنبه های فیزیولوژیکی در سال 1391 یک پژوهش اجرا شد. در این تحقیق از یک طرح آماری اسپلیت اسپیلت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار استفاده شد. به طوری که به منظور اعمال تیمارها از سرشاخه های درختان مسن و نهال های دوساله به عنوان تیمار اصلی و دما های زیر صفر (1-، 3-، 5- و 7- درجه سانتی گراد) به عنوان تیمار فرعی اول و زمان های اعمال سرما (1، 2، 3 و 4 ساعت) به عنوان تیمار فرعی دوم در نظر گرفته شدند. پس از سرمادهی میزان نشت الکترولیت ها از غشاء سلول های برگ و ساقه اندازه گیری و بر این اساس  LT50محاسبه و میزان فلورسانس کلروفیل (ӀӀ) و کارایی فتوسنتز برگ ها به عنوان شاخص هایی برای تعیین خسارت سرمازدگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بین سرشاخه های درختان چند ساله و نهال های دوساله از نظر کلیه صفات تفاوت معنی داری مشاهده نشد. درصد نشت الکترولیت های با کاهش دما در حد معنی داری از برگ و ساقه افزایش یافت. LT50 در دمای 5- درجه سانتی گراد پس از سه ساعت اتفاق افتاد و در دمای 7- درجه پس از اولین ساعت در برگ ها و در ساقه ها در ساعت سوم اتفاق افتاد. حداکثر عملکرد کوانتمی فتوسیستم (ӀӀ)، با کاهش دمای زیر صفر و تداوم آن روند کاهشی معنی داری داشت. برگ های این گیاه تا دو ساعت دمای 1- درجه سانتی گراد را بدون تغییر معنی داری در عملکرد کوانتمی تحمل نمودند اما با تداوم دمای 1- درجه سانتی گراد تا سه ساعت این مقدار از 64/0 (در شاهد) به حدود 48/0 رسید و اعمال چهار ساعت دمای 7- درجه مقدار این شاخص را به 15/0 رساند.
    کلیدواژگان: کهور پاکستانی، نشت الکترولیت ها، LT50، تحمل به سرما، عملکرد کوانتمی فتوسیستم (ӀӀ)
  • غلامحسن رنجبر*، فرهاد دهقانی، هادی پیراسته انوشه، محمدحسین بناکار صفحات 62-72
    این مطالعه به صورت دو آزمایش جداگانه در مرکز ملی تحقیقات شوری در سال 1395 انجام شد. در آزمایش اول تاثیر 12 پیش تیمار مختلف شامل غلظت های متفاوت نیترات پتایسم، کلریدسدیم، کلریدکلسیم و جیبرلیک اسید به همراه شاهد بر جوانه زنی ژنوتیپ LVYUAN no.1 سالیکورنیا (Salicornia bigelovii) به منظور انتخاب بهترین تیمارها برای آزمایش دوم بررسی شد. در آزمایش دوم نیز تاثیر سطوح متفاوت شوری (5/12، 25، 5/37 و 50 دسی زیمنس برمتر) و غلظت های جیبرلیک اسید شامل 500 و 1000 میلی گرم در لیتر بر جوانه زنی این ژنوتیپ سالیکورنیا ارزیابی شد. تیمارهای شوری با استفاده از درصدهای مختلف آب خلیج فارس تهیه شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که همه پیش تیمارها درصد جوانه زنی بذر را نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند و بیشترین تاثیر مربوط به غلظت های 500 و 1000 میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید برابر 3/142 و 1/119 درصد افزایش بود. در آزمایش دوم نیز مشخص شد که تنش شوری باعث کاهش معنی دار درصد و سرعت جوانه زنی بذر شد؛ به طوری که تیمارهای شوری 5/12، 25، 5/37 و 50 دسی زیمنس بر متر به ترتیب باعث کاهش 8/11، 3/40، 3/63 و 4/81 درصدی جوانه زنی بذر و کاهش 3/21، 40، 3/62 و 1/70 درصدی سرعت جوانه زنی گردید. کاربرد جیبرلیک اسید باعث افزایش آستانه تحمل به شوری سالیکورنیا در مرحله جوانه زنی شد. در شرایط بدون پیش تیمار و پیش تیمار بذر سالیکورنیا با غلظت های 500 و 1000 میلی گرم در لیتر، آستانه تحمل به شوری به ترتیب برابر با 15/4، 31/9 و 56/6 دسی زیمنس بر متر و آستانه کاهش 50 درصد جوانه زنی برابر با 36/20، 97/35 و 39/31 دسی زیمنس بر متر برآورد شد. به طورکلی، نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی بذر سالیکورنیا با استفاده از پیش تیمار جیبرلیک اسید به نظر می رسد از طریق کاهش مواد بازدارنده رشد که منجر به خواب فیزیولوژیک بذر می شود، بهبود یافت.
    کلیدواژگان: آب دریا، تنش شوری، شورزی، شورورزی، هورمون
  • سیده خدیجه مهدوی*، فرامرز غفوری، احمد عابدی سروستانی، محمدرضا شهرکی صفحات 73-88
    نظر به اهمیت و نقش اساسی مشارکت و انسجام اجتماعی بهره برداران در موفقیت فعالیت های احیایی و اصلاحی، هدف این تحقیق، بررسی تاثیر انسجام اجتماعی بهره برداران مرتعی در میزان مشارکت آنها در اجرای فعالیت های احیایی و اصلاحی در مراتع شمال شرق استان گلستان در شهرستان گنبدکاووس می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده از دیدگاه کارشناسان منابع طبیعی و علوم اجتماعی و پایایی آن بر اساس نتایج ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای اصلی تحقیق بررسی شد. جامعه آماری تحقیق را 461 بهره بردار در دو نظام بهره برداری عشایری و روستایی (461=N) تشکیل داده اند که 210 نفر از آنها با استفاده از جدول مورگان، به عنوان نمونه مورد مصاحبه قرار گرفتند. طبق نتایج به دست آمده از تحقیق به ترتیب بعد تعامل با میانگین 75/3، بیشترین تاثیر و بعد نزاع با میانگین 37/3 کمترین میزان تاثیر را در انسجام اجتماعی بهره برداران داشته است. یافته ها حکایت از آن دارد که بهره برداران در فعالیت های احیایی نسبت به عملیات اصلاحی در طرح های مرتع داری بیشتر مشارکت داشته اند. همچنین بین انسجام اجتماعی و میزان مشارکت بهره برداران در فعالیت های احیایی و اصلاحی طرح های مرتع داری، با ضریب همبستگی 744/0 در سطح اطمینان 99 درصد اطمینان رابطه مثبت قوی و معنی داری وجود داشت. همچنین بهره برداران عشایری انسجام بیشتری نسبت به بهره برداران روستایی داشته اند. ضمن اینکه میزان مشارکت در دو نظام بهره برداری عشایری و روستایی تفاوت معنی داری نداشتند. بنابراین می توان از توانمندی جوامع محلی در مناطقی که تعامل و انسجام بالا باشد، در اجرای فعالیت های احیایی و اصلاحی، ایجاد زمینه های شغلی به صورت فصلی و پاره وقت در اجرای طرح های مرتع داری و برگزاری دوره های مختلف آموزشی ترویجی با توجه به اولویت های بهره برداران، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مرتع، بهره بردار، طرح مرتع داری، مشارکت، انسجام
  • علی بمان میرجلیلی، قدرت الله حیدری*، ناصر باغستانی میبدی، شفق رستگار صفحات 89-102

    در نظام دامداری سنتی بنیان اقتصادی دامدار بر اساس کسب تولیدات دامی با تکیه بر علوفه در دسترس دام در مرتع است و دامپروری اساس اشتغال، منبع تامین درآمد و یکی از علل بقای جامعه می باشد و دامداری سنتی بر مبنای استفاده از مرتع پایه ریزی شده است. بااین حال در کشور ما عوامل گوناگون و به ویژه عدم سوددهی مناسب درخور معیشت دامدار باعث شده تا تمایل به این حرفه کم شده و در شرایط حاضر با تغییرات به وجود آمده در زمینه درآمدها و هزینه ها در دامداری سنتی تحقیق را در این زمینه ضروری کرده است. این مطالعه در مراتع خشک و بیابانی ندوشن استان یزد در سامان های عرفی روستانشینان انجام شد. پس از انتخاب 9 سامان عرفی مشابه از نظر اکولوژیکی، در هریک از سامان ها یک گله انتخاب شد. متوسط تعداد دام هر گله 230 راس با نژاد خالص بز ندوشنی بود. هدف این پژوهش بررسی میزان درآمد، هزینه و سود گله داران بز ندوشن بود. نتایج نشان داد که به ترتیب بیشترین میزان هزینه جاری مربوط به تامین تغذیه دستی دامها و دستمزد چوپان بوده است. به طوری که بیشترین میزان درآمد دامها به ترتیب مربوط به فروش دام زنده، شیر و ماست می باشد. محاسبات در 9 سامان عرفی نشان داد که میزان هزینه ها بیشتر از درآمدها بود، بنابراین درآمد خالص در هریک از ساما ن ها منفی بوده است. ضمنا ارزش گذاری بر مبنای ارزش حال با نرخ های تنزیل متفاوت 20، 18 و 15 درصد در سالهای 1396،1395،1394 نیز نشان داد که در تمام سال ها ارزش حال خالص (NPV) کوچکتر از صفر بوده و نسبت منفعت به هزینه (BCR) نیز کوچکتر از یک می باشد، ازاین رو دامداری سنتی در منطقه مورد مطالعه با شرایط فعلی توجیه اقتصادی ندارد.

    کلیدواژگان: بز ندوشن، سامان عرفی، ارزش حال خالص، نرخ تنزیل، دام
  • محمد جواد نعمت اللهی، سید حسن کابلی، محمدرضا یزدانی، یاسر محمدی* صفحات 103-116
    فقدان کسب و کار مناسب از عوامل موثر بر بهره برداری بیش از توان از منابع طبیعی و بیابان زایی است. درآمد سرانه پایین، پس انداز کم و عدم دسترسی به اعتبارات برای مردم فقیر به ویژه برای زنان ایجاد مشکل نموده و امکان توسعه خود اشتغالی، مشاغل مولد و کسب و کارهای درآمدزا را از بین می برد. در مناطق خشک و بیابانی در چنین شرایطی تنها مسیر معاش افزایش فشار به بوم سازگان و بهره برداری غیر اصولی است. اعتبارات خرد برای زنان فاقد درآمد یکی از راهکارهای احتمالی دستیابی به توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار در این مناطق مطرح شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی نقش اعتبارات صندوق های خرد اعتباری در توانمندسازی و تغییر نگرش محیط زیستی زنان روستایی است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. نمونه آماری شامل 188 نفر از زنان روستایی عضو صندوق های خرد اعتباری منطقه سربیشه، استان خراسان جنوبی است. برای اطمینان از روایی پرسشنامه، کمیته تحقیق سئوالات ابعاد مختلف پرسشنامه را مورد بررسی و تایید قرار داد. سطح پایایی پرسشنامه تحقیق با استفاده از روش آلفای کرونباخ 952/0 بدست آمد. از آزمون همبستگی پیرسون، مقایسه میانگین و تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون های تعقیبی POST HOC و LSD در تحلیل آماری در محیط نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد ارتباط معنی داری بین توانمندسازی زنان روستایی و متغیرهای سن، میزان سال های عضویت در صندوق های خرد، سطح تحصیلات، کفایت وام، مبلغ وام، درآمد ماهیانه و نگرش محیط زیستی آنان وجود دارد و سطح توان افزایی و نگرش محیط زیستی بین زنان روستایی متفاوت می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که اعتبارات صندوق های خرد به خوبی توانسته با جلب مشارکت زنان به عنوان همیاران دائم در مدیریت و کنترل بیابان زمینه بهبود وضعیت اقتصادی - اجتماعی جوامع محلی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: صندوق های خرد اعتباری، زنان روستایی، مدیریت و کنترل بیابان
  • علی اکبر نوروزی*، علیجان آبکار، محمود دمی زاده، بهروز ارسطو صفحات 117-130
    این پژوهش به منظور ارائه مدلی برای تهیه نقشه شوری با استفاده از چند شاخص طیفی و داده های ماهواره ای لندست پنج در مناطق خشک بوشهر، سمنان، فارس، کرمان و هرمزگان انجام شد. ابتدا نمونه برداری از افق شناسایی سطحی (0-30 سانتی متری) خاک به تفکیک هر منطقه در استان به تعداد 50 تا 100 نمونه برداشت و به آزمایشگاه ارسال شد. سپس به منظور شناسایی و ارزیابی شوری خاک، از تلفیق تصاویر ماهواره ای لندست پنج و پاره ای از شاخص های طیفی حاصل از آن شامل شاخص شوری نرمال شده خاک، رطوبت نرمال، پوشش گیاهی نرمال، پوشش گیاهی اصلاح شده خاک، انتقال طیفی و مدل های آماری استفاده شد. پس از ارزیابی دقت روابط آماری ارائه شده با استفاده از نقاط آزمون، بهترین رابطه برای منطقه مطالعاتی انتخاب گردید و نقشه شوری تهیه شد. نتایج نشان داد که به طورکلی بین EC خاک با شاخص های طیفی مشتق شده از تصاویر، رابطه معنا داری وجود دارد. در مناطق مورد مطالعه استان فارس شاخص شوری نرمال شده بالاترین همبستگی با هدایت الکتریکی خاک را با ضریب رگرسیون 66% داشت که میزان آماره های صحت سنجی RMSE و MBE برای این رابطه به ترتیب 58/2 و 66/0 می باشد. در مناطق مورد مطالعه استان کرمان، شاخص انتقال طیفی (رطوبتی) بیشترین همبستگی را با هدایت الکتریکی با ضریب تبیین 652% داشت که مقادیر آماره های صحت سنجی RMSE و MBE برای این روش به ترتیب 10/3 و 51/0 می باشد. در مناطق مورد مطالعه استان هرمزگان نتایج همبستگی بالای شوری خاک را با شاخص شوری (SI2) در سطح 72 درصد با ضریب تبیین 518/0 برای این استان انتخاب شد که میزان آماره های RMSE و MBE نیز به ترتیب 5/2 و 35/0- گزارش شده است. همچنین در منطقه مورد مطالعه استان سمنان بیشترین همبستگی را باند 5 و 7 ماهواره لندست پنج با هدایت الکتریکی خاک داشتند (به ترتیب 65/0 و 75/0) و ضریب تبیین 6/0 بدست آمده است که مقادیر آماره های صحت سنجی RMSE و MBE نیز به ترتیب 8/2 و 81/0- گزارش شده است. با توجه به روابط حاصل از این پژوهش با داده های ماهواره ای و شاخص های مستخرج از آنها، نشان می دهد که در هریک از مناطق مورد بررسی شاخص های مختلفی قادر به تشخیص پهنه های شوری خاک می باشند.
    کلیدواژگان: آمار مکانی، پهنه بندی شوری خاک، تصاویر لندست پنج، شاخص طیفی
  • فرشاد سلیمانی ساردو، علی آذره صفحات 131-142
    طی چند دهه گذشته کوشش های جهانی فراوانی برای مقابله و تعدیل این پدیده انجام شده است و یکی از مهمترین این اقدامات موضوع کنوانسیون مقابله با بیابان زایی و تعدیل اثرهای خشکسالی از سوی سازمان ملل متحده می باشد. در این تحقیق به ارزیابی شدت بیابان زایی و شناخت مهمترین عوامل موثر بر تخریب اراضی بخشی از حوزه جازموریان پرداخته شد. در این تحقیق برای ارزیابی شدت بیابان زایی از مدل IMDPA استفاده شد. با توجه به محدودیت زمانی و هزینه دو معیار آب و اقلیم انتخاب گردید. ابتدا با تعیین میانگین هندسی شاخص ها و بعد معیارها، بیابان زایی کل محاسبه گردید و ارزش کمی شاخص ها و معیارها و بیابان زایی نهایی در 4 کلاس کم، متوسط، شدید و بسیار شدید تقسیم بندی شد. سپس با استفاده از GIS نقشه شدت بیابان زایی منطقه در دوره های مطالعاتی رسم گردید. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، معیار آب غالب می‎باشد و با متوسط وزنی 2/3 در کلاس شدید طبقه‎بندی شد. پس از آن معیار اقلیم با متوسط وزنی 4/2 در رتبه بعدی قرار داشت. نتایج حاصل گویای آن است که مهمترین شاخص های بیابان زایی در منطقه مورد مطالعه به ترتیب افت آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی آب، بارش، شاخص خشکی ترانسو، شاخص استمرار خشکسالی و شاخص SPI بود.
    کلیدواژگان: تخریب اراضی، شاخص، افت آب زیرزمینی، میانگین هندسی، حوزه جازموریان
  • زهرا سعیدی فر، محمد رحیمی*، سکینه لطفی نسب اصل، محمد خسروشاهی، محمدرضا یزدانی صفحات 143-157
    حوضه آبریز جازموریان یکی از حوضه های مهم و حیاتی کشور است که به دلیل کمبود منابع آب سطحی و درنتیجه قرارگیری آب های زیرزمینی آن در اولویت بهره برداری، با افت شدیدی در سطح سفره های زیرزمینی روبه رو شده است. هدف از انجام این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر افت سطح سفره آب زیرزمینی و پیش بینی تغییرات تراز آن در صورت ادامه روند فعلی، در حوضه آبخیز جازموریان می باشد. در این مطالعه باتوجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر وضعیت منابع آب زیرزمینی و دلایل افت این منابع، ابتدا ویژگی های زمین شناسی و ژئومورفولوژیک حوضه و تاثیرات آن بر کمیت و پراکنش منابع آب زیرزمینی مورد بررسی قرار گرفت، آنگاه اقدام به مطالعه تاثیر خشکسالی های هیدرواقلیمی با استفاده از دو شاخص جریان رودخانه ای (SDI) و شاخص بارش استاندار شده (SPI) در ایستگاه های هیدرومتری، بارانسنجی و سینوپتیک واقع در آبخوان های حوضه گردید و سهم برداشت های انجام شده بر تغییرات منابع آب زیرزمینی توسط چاه، چشمه، قنات و همچنین تاثیر سازه های سطحی و مصارف انجام شده بر روی تغییرات سطح تراز حوضه مشخص شد. در ادامه داده های متوسط ماهانه و سالانه تراز آب زیرزمینی در طی سال های 93-1370 برای پیش بینی تغییرات آب زیرزمینی تا سال 1420 با استفاده از مدل های سری زمانی بررسی گردید. نتایج بررسی میزان اثر عوامل مختلف بر تغییرات آب زیرزمینی حوضه نشان داد که خشکسالی های هیدرواقلیمی با وجود تاثیرگذاری بر تغییرات آب زیرزمینی دارای اثر معنی داری نبوده اند که نشان دهنده تاثیر سایر عوامل بر تغییرات آب زیرزمینی حوضه می باشد. سدها و چاه های عمیق و نیمه عمیق به ترتیب با همبستگی منفی 83/0، 75/0 و 68/0 بیشترین اثر منفی را بر افت آب زیرزمینی منطقه داشته و متوسط آبدهی چاه ها و چشمه ها با افزایش تراز آب زیرزمینی افزایش معنی داری داشته است. همچنین بررسی تغییرات سطح آب زیرزمینی حوضه نشان دهنده روند کاهشی معنی دار با 37/0 متر کاهش در سال بوده و پیش بینی ها نشان داد در سال های آینده با افت شدیدتری روبرو خواهد شد. این افت در تابستان با درصد تغییرات 96/1 حداکثر و در پاییز با 87/1 درصد کمتر از سایر فصول خواهد بود. در صورت ادامه روند فعلی بهره برداری از منابع آب زیرزمینی، وضعیت منطقه در آینده با چالش های فراوانی روبرو خواهد شد.
    کلیدواژگان: افت سطح، مدل سری زمانی، شاخص هیدرواقلیمی، بهره برداری
  • لیلا بیابانی، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی، مهین حنیفه پور صفحات 158-17
    مدیریت استفاده بهینه از منابع آب یکی از مهمترین مسائل مطرح در توسعه پایدار به شمار می آید. با توجه به اهمیت مطالعه آب های زیرزمینی در زمینه شرب، صنعت و کشاورزی، بررسی تغییرات کیفی آب می تواند برای بشر حائز اهمیت باشد. در این پژوهش، به منظور بررسی تغییر کمی و کیفی آب زیرزمینی دشت کرج از دو شاخص افت آب زیرزمینی و هدایت الکتریکی (EC) استفاده شده است و هیدروگراف های تراز آب با روش تیسن بر پایه داده های چاه های پیزومتری ترسیم و نقشه خطوط هم افت، هم ارتفاع و هم EC با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ترسیم گردیده است. همچنین تغییرات کمی چاه ها در ماه های مختلف در یک دوره 15 ساله (95-1380) تعیین شد. نتایج حاصل از هیدروگراف های تراز آب زیرزمینی نشان می دهد که طی 15 سال میزان افت متوسط سالانه 02/1 متر (102 سانتی متر) بوده است که به نوبه خود موجب کاهش کیفیت آب زیرزمینی نیز شده است. همچنین نقشه های تغییرات کمی نشان می دهد سطح وسیعی از دشت کرج به دلیل عدم تغذیه مناسب و برداشت های بی رویه از آب زیرزمینی دارای افت آب است. رابطه بین هدایت الکتریکی با آنیون ها و کاتیون های اصلی (Ca2+, Mg2+, K+ , CL- Na+,So42-, Hco3-)بررسی شد. نتایج نشان داد که هدایت الکتریکی آب زیرزمینی دشت کرج در همه قسمت ها (به غیراز آنیون بی کربنات) با غلظت یون های اصلی موجود در آب رابطه مستقیم دارد که مشخص کننده تغییر تیپ آب از بی کربناته به سمت سولفاته و کلرور سدیک است. شاخص معیار بارش سالانه (SIAP) نیز برای پنج ایستگاه هواشناسی محاسبه شد و مشخص گردید که برخی از سال ها با کاهش بارندگی، بروز خشک سالی و درنتیجه با افزایش افت آب زیرزمینی مواجه شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات کمی و کیفی، هیدروگراف، هدایت الکتریکی، افت آب زیرزمینی
  • محمد فیاض، سید حمیدحبیبیان، حسن یگانه*، انور سنایی، محمد جواد مهدوی صفحات 174-186
    آگاهی از رفتار چرایی دام یکی از عوامل موثر در مدیریت مرتع می باشد. این تحقیق به منظور شناخت رفتار چرایی گوسفند در مراتع سایت چشمه انجیر استان فارس در طی سال های 1389-1386 انجام شده است. شاخص هایی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند، شامل طول مسافت روزانه طی شده توسط دام، میانگین سرعت حرکت دام و مدت زمان صرف شده برای چرا بودند. برای تعیین شاخص های ذکرشده از دستگاه موقعیت یاب جغرافیایی (GPS) استفاده گردید که با استفاده از کمربندی مخصوص به پشت یک میش 4 ساله بسته شد. بنابراین پس از شروع فعالیت چرایی در مرتع، GPS فعال شده و بعد در پایان روز داده های آن با استفاده از مدتراک در محیط الویس (Ilwis) استخراج گردید. تجزیه وتحلیل داده ها در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که در بین سال های مورد مطالعه صفات میانگین سرعت حرکت دام و طول مسافت روزانه طی شده توسط دام به ترتیب در سطح یک درصد و 5 درصد معنی دار شد، اما زمان چرای دام اختلاف معنی داری را نشان نداد. همچنین نتایج ماه های موردبررسی نشان داد که میانگین سرعت حرکت دام در سطح 5 درصد معنی دار شده و صفات مسافت طی شده و زمان چرا معنی دار نشدند. بر اساس نتایج بدست آمده مرداد ماه سال 1387 با میانگین 4 متر بر ثانیه و خردادماه سال 1388 با میانگین 29 متر بر ثانیه به ترتیب دارای کمترین و بیشترین میانگین سرعت حرکت دام بودند؛ با این حال خردادماه سال 1388 با میانگین 2/4 متر بر ثانیه و مردادماه سال 1387 با میانگین 4/15 متر بر ثانیه به ترتیب کمترین و بیشترین مسافت طی شده توسط دام را داشتند. اطلاع از موارد مذکور، مدیریت مرتع را در تعیین زمان مناسب برای حرکت دام در مرتع یاری می کند و سبب افزایش عملکرد دام خواهد شد.
    کلیدواژگان: رفتار چرایی، گوسفند، مدت زمان چرا، چشمه انجیر
  • علی فرازمند، حسین ارزانی*، سیداکبر جوادی، عباسعلی سندگل صفحات 187-200
    بیش از 50 درصد سطح کشور را مراتع تشکیل می دهند و استفاده اصلی از مراتع چرای دام می باشد، ولی با توجه به افزایش شدید جمعیت شهرها و زندگی پرفشار شهرنشینی لزوم توجه به ارزش های تفرجگاهی در محدوده شهرها بیش از پیش حس می شود و مسئله استفاده از ارزش های مراتع در قرن حاضر جایگاه ویژه ای یافته و در آینده این توجهات تشدید می گردد؛ بنابراین در محدوده شهرها مرتع داری نه فقط به لحاظ علوفه دام، بلکه از جنبه های تفرجگاهی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. مراتع منطقه جلیزجند به مساحت 44/16210 هکتار در شمال شهرستان فیروزکوه استان تهران واقع شده است که بر مبنای اقلیم نمای دومارتن دارای اقلیم نیمه خشک سرد می باشد. این تحقیق بر مبنای دستورالعمل فائو (1991) و با لحاظ تغییرات لازم منطقه ای و بکارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی در مقیاس 1:20000 انجام شد. برای ترکیب نمره دهی از روش عامل محدودکننده استفاده شد. ابتدا وضع موجود مراتع مطالعه شد، سپس عوامل موثر بر گردشگری شامل عوامل محیطی و اکولوژیکی (اقلیم، ارتفاع، شیب، جاذبه های منطقه، منابع آب، خاک) و عوامل زیرساختی (دسترسی به منطقه و فاصله تا مراکز خدماتی و رفاهی) مطالعه گردید، در نهایت شایستگی مراتع منطقه برای گردشگری و تفرج تعیین شد. نتایج نشان داد از نظر شایستگی گردشگری 1% منطقه در طبقه شایستگی خوب (S1)، 4/9% در طبقه شایستگی متوسط (S2)، 4/29% در طبقه شایستگی ضعیف (S3) و 2/60% در طبقه غیرشایسته (N) قرار داشت. همچنین نتایج نشان داد که درصد شیب، مقدار آب، فاصله از جاذبه های انسان ساخت و ترکیب گیاهی عوامل محدود کننده برای گردشگری و همچنین فاکتورهای درجه حرارت، ارتفاع، فاصله تا شهرها و مراکز خدمات رفاهی و فاصله منابع آب از عوامل افزایش دهنده توان گردشگری در مراتع منطقه جلیزجند فیروزکوه بودند.
    کلیدواژگان: شایستگی، گردشگری و تفرج، مراتع جلیزجند، تنگه واشی، GIS
  • فاطمه بهمنی، حسین پیری صحراگرد*، جمشید پیری صفحات 201-213
    تخمین دمای خاک یکی از مسائل مهم در برنامه ریزی طرح های بیابان زدایی، مدیریت منابع آب و استقرار پوشش گیاهی در مناطق خشک است. هدف از این پژوهش، مقایسه دقت روش های هوش مصنوعی در برآورد دمای روزانه خاک با استفاده از داده های هواشناسی (دمای حداقل و حداکثر روزانه، ساعات آفتابی و تبخیر از تشتک) در شهرهای زابل و شیراز و شناخت عوامل دارای تاثیر بیشتر بر دمای خاک بود. بدین منظور با استفاده از داده های سال 1393-1390، دمای روزانه خاک در اعماق 5، 10، 20، 30، 50 و 100 سانتی متری با روش های شبکه عصبی مصنوعی، سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی، برنامه ریزی ژنتیک و روش ترکیبی شبکه عصبی- ژنتیک مدل سازی شد. نتایج حاصل با استفاده از معیارهای ریشه میانگین مربعات خطا و میانگین انحراف خطا و ضریب تعیین ارزیابی گردید. بر اساس نتایج، بین دمای هوا با دمای خاک در عمق های سطحی خاک وابستگی بیشتری وجود داشت، به طوری که بیشترین و کمترین میزان همبستگی بین مقادیر واقعی و مقادیر برآوردشده در عمق های 5 سانتی متری (میانگین 92/0R2=) و 100 سانتی متری (میانگین 56/0R2=) مشاهده شد. همچنین دقت روش های مورد استفاده در برآورد دمای روزانه خاک در ایستگاه های مورد بررسی متفاوت بود. براساس نتایج، در ایستگاه زابل الگوریتم ترکیبی شبکه عصبی- ژنتیک و در ایستگاه شیراز مدل شبکه عصبی مصنوعی برآورد دقیق تری را از دمای خاک ارائه دادند (میانگین RMSE به ترتیب 69/3 و 86/2؛ میانگین MAE به ترتیب23/3 و 57/2). با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می گردد به منظور انتخاب زمان و عمق مناسب کاشت بذر در فعالیت های مرتبط با احیای پوشش گیاهی در مناطق خشک، با ملاحظه شرایط اقلیمی هر منطقه، از روش های هوش مصنوعی دقیق تر برای برآورد دمای خاک استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بیابان زدایی، دمای خاک، داده های هواشناسی، هوش مصنوعی، شیراز، زابل
  • زهرا عباس نسب، مهدی عابدی*، سیداحسان ساداتی صفحات 214-225
    در سال های اخیر، گرد و غبار تاثیر قابل توجهی بر برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گونه های گیاهی داشته است. در این تحقیق اثر گرد و غبار شبیه سازی شده بر خصوصیات مورفولوژیکی مانند ارتفاع، سطح ویژه برگ، زی توده اندام هوایی و زمینی، طول و حجم ریشه و خصوصیات فیزیولوژیکی مانند کلروفیل، تبادلات گازی و نشت الکترولیت در دو گونه  Bromus tomentellusو Medicago sativa بررسی شد. در گونه B. tomentellus گرد و غبار باعث افزایش ارتفاع شد. ولی در گونه M. sativa گرد و غبار بر ارتفاع گیاه تاثیر معنی داری نداشت. سطح ویژه برگ و زی توده هوایی تحت تاثیر گرد و غبار قرار نگرفت. زی توده زیرزمینی در گونه  M. sativaافزایش یافت ولی در  B. tomentellusبین گونه شاهد و تیمار اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در گونه M. sativa حجم ریشه و طول ریشه افزایش یافت. در گونه B. tomentellusحجم ریشه افزایش ولی در طول ریشه اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در هر دو گونه مورد بررسی، گرد و غبار بر کلروفیل تاثیر معنی داری نداشت ولی فتوسنتز و هدایت روزنه ای کاهش یافت. تعرق نیز در گونه M. sativa کاهش پیدا کرد ولی بر گونه B. tomentellus اثر معنی داری نداشت.به صورت کلی گرد و غبار به ویژه برای گونه لگوم فعالیت های فیزیولوژیک را محدود نموده و گیاه با افزایش زی توده زیرزمینی با شرایط تنش سازگار گردید.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، صفات کارکردی، بقولات، گندمی
  • محمدرضا راهداری، حسن احمدی، علی طویلی*، محمد جعفری، علی اکبر نظری سامانی، محمد خسروشاهی، شهروز شریفی صفحات 226-240
    با توجه به حاکمیت مناطق بیابانی در وسعت زیادی از ایران، بررسی و مطالعه رژیم بادی به منظور طراحی ایمن خطوط ریلی و همچنین حمل رسوبات بادی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این پژوهش به واکاوی رژیم بادی و قابلیت حمل ماسه با استفاده از روش فرایبرگر در ایستگاه های هواشناسی موجود در حاشیه راه آهن قم-تهران به طول 178 کیلومتر پرداخته شده است. گلبادهای سالیانه نشان می دهند که درمجموع حاکمیت بادهای غربی و شمال غربی در حدود 40%، 50%، 42% و 57% به ترتیب در ایستگاه های هواشناسی تهران، شهریار، قم و فرودگاه امام خمینی حاکم است. بیشترین مقدار قابلیت حمل ماسه در ایستگاه هواشناسی فرودگاه امام (8/0,UDI= 574DP=) در غرب منطقه و کمترین مقدار آن در ایستگاه قم (47/0,UDI= 109DP=) در جنوب منطقه است. از سوی دیگر علاوه بر ایستگاه هواشناسی فرودگاه امام خمینی، ایستگاه های گرمسار (481 DP=)، سلفچگان (485 DP=) و ساوه (552 DP=) نیز در کلاس انرژی باد شدید قرار داشتند. ایستگاه های هواشناسی شهریار (215 DP=) و کهک (326 DP=) در کلاس متوسط و درنهایت ایستگاه های تهران (191 DP=) و قم در کلاس کم قرار دارند. با حرکت از ایستگاه ریلی نمک زار به سمت ایستگاه ریلی امام خمینی روند افزایشی قابلیت حمل ماسه مشاهده گردید و از سویی ارزیابی های میدانی بیانگر حساسیت بلاک ریلی نمکزار-سپر رستم به طول 3/21 کیلومتر نسبت به ورود ماسه به خط ریلی است. در پایان به مدیران راه آهن جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد می گردد با ارزیابی قابلیت حمل ماسه در حاشیه خطوط ریلی در مناطق بیابانی نسبت به کنترل ورود ماسه به این خطوط اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: رژیم بادی، باد فرساینده، روش فرایبرگر، خطوط ریلی
  • جواد معتمدی*، حسین ارزانی، محمد جعفری، مهدی فرح پور، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 241-259
    محاسبه اصولی ظرفیت چرا، مستلزم در نظر گرفتن عوامل موثر بر آن است. در این پژوهش با مورد توجه قرار دادن عوامل موثر بر ظرفیت چرا، مدل ظرفیت چرای بلندمدت مراتع طراحی گردید و بر اساس آن ظرفیت بلندمدت مراتع نیمه خشک گلستانکوه، وردشت و پشمکان محاسبه شد. تعیین ظرفیت چرا توسط مدل پیشنهادی، در چهار مرحله شامل برآورد متوسط خوب تولید، محاسبه انرژی متابولیسمی در دسترس، محاسبه نیاز روزانه دام و محاسبه ظرفیت چرا انجام گردید. نتایج نشان داد که با توجه به وضعیت خشکسالی رویشگاه ها و به تبع آن نوسان تولید علوفه در سال های مختلف، نمی توان با یکبار اندازه گیری تولید، ظرفیت چرا را برای بلندمدت محاسبه کرد. از این رو، متوسط خوب تولید رویشگاه ها مشخص و بر مبنای آن ظرفیت بلندمدت محاسبه شد. متوسط خوب تولید رویشگاه های گلستانکوه، وردشت و پشمکان در یک دوره آماری 7-6 سال، به ترتیب 425، 8/263 و 3/343 کیلوگرم در هکتار برآورد شد که مرتبط با سال های 1385، 1380 و 1381 (سال های نرمال از نظر بارندگی) می باشند. ظرفیت چرای بلندمدت رویشگاه ها بر مبنای متوسط خوب تولید، در یک دوره چرایی چهارماهه 8/0، 3/0 و 5/0 واحد دامی در هکتار محاسبه شد که به ترتیب متعلق به مراتع گلستانکوه، وردشت و پشمکان بود و به گونه ای می باشد که اگر 12 ماه پیاپی در منطقه خشکسالی اتفاق بیفتد، در عین حال که به پوشش گیاهی صدمه ای وارد نخواهد شد، دامدار هم متوجه خسارت چندانی نمی شود و مجبور به فروش بیش از اندازه دام های خود نخواهد بود. بر این اساس، مساحت لازم برای چرای یک واحد دامی، در مراتع گلستانکوه، وردشت و پشمکان 3/1، 3/3 و 2 هکتار پیشنهاد گردید. مقدار مذکور بر مبنای روش رایج در طرح های مرتع داری، برابر یک هکتار برای یک دوره 30 سال پیشنهاد شده است که این امر، بیانگر لزوم توجه به عوامل موثر بر ظرفیت چرا است و بر کاربرد مدل پیشنهادی، به منظور محاسبه ظرفیت چرای بلندمدت مرتع در طرح های مرتع داری تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ظرفیت چرا، تولید علوفه، حد بهره برداری مجاز، خوشخوراکی، کیفیت علوفه
  • بهرام قلی نژاد*، آریان فرهادی، پرویز کرمی صفحات 260-269
    برای مدیریت صحیح و برنامه ریزی مناسب در مرتع، نیاز به جمع آوری اطلاعات کمی می باشد. از راه های دسترسی به این اطلاعات، انتخاب روش های مناسب نمونه برداری و تعیین طول مناسب ترانسکت برای اندازه گیری پوشش گیاهیست. با این دیدگاه، این پژوهش در مراتع آریز واقع در شمال غربی سنندج در فصل رویش سال 1395 انجام شد. برای این منظور، ترانسکت هایی با طول 20، 50، 100، 150، 200،300 و 400 متر، با چهار تکرار، در دو جهت عمود بر شیب و موازی شیب در تیپ گیاهی Festuca ovina- Bromus tomentellus مستقر شد. ترانسکت 400 متری به عنوان ترانسکت شاهد برای کنترل محاسبات در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از نمونه برداری به وسیله طول های مختلف ترانسکت با نتایج قطعات شاهد، توسط آزمون تجزیه واریانس مقایسه شد. نتایج حاصل از طول های مختلف ترانسکت نیز با استفاده از شاخص دقت ((E%)2×T) با یکدیگر مقایسه شدند. مقایسات میانگین درصد پوشش گیاهی ترانسکت ها، با استفاده از آزمون تی انجام شد. نتایج نشان داد که ترانسکت های 20، 50، 100 و 150 متری با ترانسکت شاهد (400 متری) به لحاظ شاخص دقت دارای اختلاف معنی دار هستند. همچنین تفاوتی بین ترانسکت های با طول 200، 300 و 400 متری از نظر شاخص دقت وجود نداشت. بنابراین با توجه به در نظر گرفتن دقت و زمان صرف شده، کاربرد ترانسکت های 200 متری برای اندازه گیری پوشش گیاهی مراتع مورد پژوهش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، طول ترانسکت، مراتع آریز، شاخص دقت، سنندج
|
  • Ardavan Ghorbani *, Ardashir Pournemati, Nazila Bibak Pages 1-17
    The aim of this study was to assess the rangeland health of North Sabalan in three-elevation classes (less than 1500, 1500 to 2100, and 2100 to 2700 meters), which were the representative of rural, rural-nomad, and nomad rangelands, using the landscape function analysis (LFA) in Ardabil province. For sampling, three 50-meter transects were established in each elevation class according to the uniformity of the habitat and distribution of patches. Using the LFA framework, three characteristics including stability, infiltration and nutrient cycling of soil surface were determined using 11 indicators. Statistical analysis of data was conducted using the LFA method and instructions of Tongway and Hindley in Excel software. The soil stability index for vegetation life forms in the elevation class of 2100 to 2700 m was more than that of the other two elevation classes, with significant difference (P>0.05); however, there was no significant difference between the first and the second class .Comparison of the infiltration and nutrient cycling indices for vegetation life forms in the elevation class of 2100 to 2700 m was also more than those of the other two elevation classes with significant differences (P<0.05). The stability index in the third elevation class (72.35) and in the second class (48.75), the infiltration index in the third elevation class (73.31) and in the first elevation class (15.99), and the nutrient cycling index in the third elevation class (78.75) and in the first elevation class (10.12) had the highest and least values, respectively. Overall, the health condition of the third elevation class was better than the other two classes. By examining the functional characteristics of ecological patches, we can identify the vegetation indicators affecting rangeland health, and then conduct proper management to protect that ecosystem.
    Keywords: Ardabil province, Ecological patches, Grazing management, Landscape Function Analysis (LFA)
  • Jalil Farzadmehr *, Hamed Sangooni, Hamid Rouhani Pages 18-28
    In order to investigate the relationship between the distribution of plant communities and environmental factors in Bidokht area, a physiognomic-floristic approach was used. The appropriate area of sampling plot and sample size were determined by the minimal area method and statistical approach, respectively. In each plot, the number of plant species and their canopy cover were determined and vegetation mapping was conducted. In each of the plant communities, six soil profiles were drilled and soil samples (composite) were taken from 0 to 100 cm depth. After transferring to the laboratory, parameters of soil texture, lime, pH, electrical conductivity, organic matter, sulfate, calcium, phosphorus, potassium and nitrogen were measured. Information layers were also provided for altitude, slope and aspect of the study area. In order to determine the factors influencing vegetation distribution, PCA-ORD software was used to analyze the principal components (PCA). The results showed that there was a relationship between the factors studied and distribution of vegetation (four rangeland types). The results of principal component analysis showed that the most important environmental characteristics affecting distribution of plant communities in the region were clay, sand, organic matter, electrical conductivity, and potassium (PCA first axis).
    Keywords: Plant community, environmental factors, Principal component analysis, semi-arid rangelands
  • Mehdi Jafari *, Gholamreza Zehtabian, Hasan Ahmadi, Tayebeh Mesbahzadeh, Ali Akbar Norouzi Pages 29-39
    Dust pollution is one of the most important environmental challenges in recent years in the Middle East and Iran. It is important to monitor and control the quality of dust particles in a wider range using the methods that are more cost effective and less costly. The present study aims to use numerical detection and analysis to determine the resources of dusts and the route over Iran and Isfahan province in May 2013. In this research, HYSPLIT, NAAPS, COAMPS models and MODIS images were used. The detection of dust was determined based on the characteristics of the brightness temperature in the infrared thermal range of the Modis sensor and the temperature thresholds for distinguishing this event from desert lands and clouds. The HYSPLIT model was used to track the movement path of dust particles. Based on the results obtained from image processing and model output, North of Saudi Arabia and Southwest – Northeast direction are respectively the origin and main route of dust entry to Isfahan. The results of HYSPLIT model were compared with the results of the COAMPS and NAAPS models for the optical dust depth and surface dust concentration and the mass flow rate. The detection of the MODIS satellite images also acknowledges the creation of dust and moving it towards the center of Iran and the province of Isfahan.
    Keywords: Dust, Isfahan, MODIS, HYSPLIT, NAAPS
  • Jaber Sharifi *, Morteza Akbarzadeh Pages 40-48
    Knowing the ecological characteristics of plants and consequently changes in forage production during the season of grazing for grazing management is essential. Therefore, understanding the annual and monthly production of different rangeland types is essential for efficient and effective forage management. Consequently, relationships between forage production and climatic variables should be considered. For this purpose, the annual forage production was measured in the research exclosure of Arshaq Site rangelands in Ardabil province during 2007-2010 by clipping and weighing method. The monthly rainfall in this period was calculated using Mashkin-Shahr synoptic station data and then the amount of cumulative rainfall in winter and spring of each year was calculated. Afterward, the relationship between production and winter and spring rainfall as well as rainfall of different months of winter and spring was studied separately. Statistical analysis was performed using SAS software. According to the results, the average forage production during four years was calculated of which 28.95% belonged to Artemisia fragrans, 26.35% to Kochia prostrate, 19.55% to Stipa hohenackeriana, 4.77% to Astragalus brachyodonuts and 20.38% to the other species. Analysis of variance showed that the production of species among years were significant (P<0.01). In terms of stability (interactions of year × month), Artemisia fragrans and Kochia prostrata were stable, with a high yield; however, Astragalus brachyodonuts and Stipa hohenackeriana were stable with a low yield.
    Keywords: forage production, forage consumption, stable species, grazing season, Ardabil province
  • Kourosh Behnamfar *, Aziz Orsham, Mohammad Hasan Salehe Shoshtari, Mehrzad Tavousi, Abdolreza Danaie, Jamaladdin Adel Pages 49-61
    The occurrence of below-zero temperatures in recent winters in Khuzestan province has caused the freezing of Prosopis juliflora trees. The aim of this study was to determine the sensitivity of this species to freezing under zero temperatures. In this study, a split split plot was used in a completely randomized design with six replications. In order to apply the treatments, the branches of elderly trees and two-year old seedlings were considered as main treatment; below-zero temperatures (-1-, -3, -5 and 7 ° C) as the first sub treatment; and different times (1, 2, 3 and 4 hours) as the second sub-treatment. The amount of electrolyte leakage from the membrane of leaf and stem cells was measured and, based on this, LT50 was calculated. The chlorophyll (II) fluorescence and photosynthesis efficiency of the leaves were measured as indicators for determining the damage to frost. The results showed that there was no significant difference for all traits between branches of the old trees and two-year-old seedlings. The percentage of electrolyte leakage from leaf and stem increased significantly with decreasing temperature. The LT50 occurred at -5 ° C after three hours. At -7 ° C, after the first hour, LT50 occurred in the leaves and after the third hour in the stems. After freezing stress, the Fv/Fm decreased significantly. After two hours at -1°C, Fv/Fm did not change significantly but in three hours Fv/Fm decreased from 0.64 (in control) to about 0.48. It reached to 0.15 after applying four hours at -7°C.
    Keywords: Prosopis juliflora, electrolyte leakage, chlorophy(ӀӀ) fluorescence, LT50, Fv, Fm
  • Gholamhasan Ranjbar *, Farhad Dehghani, Hadi Pirasteh Anoushe, Mohammad Hosein Banakar Pages 62-72
    This study was conducted in two separated experiments in the National Salinity Research Center in 2016. In the first experiment, the effect of 12 priming treatments consisted of potassium nitrate, sodium chloride, calcium chloride, and GA3 with control were investigated on seed germination of Salicornia (Salicornia bigelovii var. LVYUAN no.1) in order to select the best priming for the second experiment. In the second experiment, the effects of different salinity levels (12.5, 25.0, 37.5 and 50.0 dS m-1) and GA3 concentrations including 500 and 1000 mg L-1 were also evaluated on seed germination of the Salicornia genotype. The salinity treatments were prepared by different percentage of Persian Gulf water. The results showed that all the priming treatments increased germination percentage compared to the control, and the highest effect belonged to the concentrations of 500 and 1000 mg l-1 of GA3,by 142.3% and 119.1%, respectively. It was revealed in the second experiment that salt stress significantly reduced percentage and rate of seed germination, so that salinity treatments as 12.5, 25.0, 37.5 and 50.0 dS m-1 could reduce germination percentage by 11.8%, 40.3%, 63.3% and germination rate by 81.4% and 21.3%, 40.0%, 62.3% and 70.1%, respectively. However, GA3 priming could improve the salt tolerance and compensate a part of this loss, especially at 500 mg L-1. Application of GA3 increased salt tolerance threshold of Salicornia at germination stage. In no prim and GA3-priming treatments at 500 and 1000 mg L-1, salinity tolerance thresholds were 4.15, 9.31 and 6.56 dS m-1 and the threshold of 50% reduction was 20.36, 35.97 and 31.39 dS m-1, respectively. In general, the results indicated that seed germination and rate of Salicornia were improved using GA3.
    Keywords: haloculture, Halophyte, Hormone, salt tress, sea water
  • Seyedeh Khadijeh Mahdavi *, Faramarz Ghafouri, Ahmad Abedi Sarvestani, Mohamadreza Shahraki Pages 73-88
    Considering the importance and basic role of participation and social cohesion of beneficiaries in the success of reclamation and improvement projects, the aim of this study was to investigate the effects of rangeland beneficiaries' social cohesion on their participation in reclamation and improvement activities in northeastern rangelands of Golestan province.
    This research was descriptive-survey, conducted with stratified random sampling. Questionnaires were used for data collection. The validity of research was examined by using the views of natural resources and social sciences experts and its reliability was assessed according to the Cronbach's alpha coefficient for the main variables. The statistical population of the study consisted of 461 exploiters in two nomadic and rural exploitation systems (N = 461), among which 210 beneficiaries were interviewed using Morgan table. According to the results, the interaction section with an average of 3.75 and the conflict section with an average of 3.73 had the most and least impact on the social cohesion of the beneficiaries, respectively. The findings indicate that the beneficiaries have more contributed to reclamation practices as compared with rangeland improvement projects.Also, there was a positive and significant correlation between the social cohesion and the participation rate of beneficiaries in reclamation and improvement plans with a correlation coefficient of 0.474 at a confidence level of 99%. Nomadic beneficiaries had more social cohesion than rural beneficiaries.  Moreover, there was no significant difference in the participation rate in both nomadic and rural exploitation systems.Thus, the potential of local communities could be used in conducting range improvement and reclamation practices in areas where interaction and social cohesion are high.
    Keywords: rangeland, beneficiaries, Range Management Plan, participation, Cohesion
  • Ali Beman Mirjalili, Ghodratollah Heydari *, Naser Baghestani Meybodi, Shatagh Rastegar Pages 89-102

    This study was conducted in the rural allotments of arid and desert rangelands of Nodoushan, Yazd. Nine ecologically similar allotments were selected in the area and one herd was selected in each of the allotments.The study livestock were Nodoushan pure goats with an average number of 230 goats in each herd. The objective of this study was to determine the income, cost and benefits of the Nodoushan goat. The results showed that the highest present expenditures were related to the manual feeding of livestock and shepherd wages. The highest income was related to livestock, milk and yogurt sales, respectively. In all nine allotments, the costs were higher than the incomes, leading to a negative net income in each of the allotments. Valuation using present net value based on 15,18 and 20 percent discount rates in 2015,2016 and 2017 showed that net present value and benefit-cost ratio were less than zero and one, respectively, in all the three years. Thus, traditional animal husbandry in the study areas is not economically profitable.

    Keywords: Nodoshan goat, ranch, net present value, Discount rate, Livestock
  • Mohammad Javad Nematollahi, Seyed Hasan Kaboli, Mohammadreza Yazdani, Yaser Mohammadi * Pages 103-116
    Lack of proper business is one of the factors affecting the exploitation of natural resources and desertification. Low per capita income, low savings and lack of access to credit for poor people, especially for women, make it difficult to eliminate self-employment, productive jobs and income-generating businesses. In desert and arid areas, under such conditions, livelihoods are the only way to increase the pressure on ecosystems and unskilled exploitation. Microfinance for women without income is one of the possible ways of achieving sustainable economic and social development in these areas. The purpose of this study was to investigate the effects of credit microfinance funds on the empowerment of rural women as the weakest economic community in these areas. The research method was descriptive-analytic. A sample of 188 rural women members of the Southern Khorasan Mortgage Fund was considered. To ensure the validity of the questionnaire, the research committee examined and verified the various dimensions of the questionnaire. The reliability level of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha (0.952). Pearson correlation test, mean comparison, and ANOVA and POST HOC and LSD post hoc tests were used in statistical analysis in SPSS software environment. The results of this study showed that there was a meaningful relationship between the empowerment of rural women and age variables, the number of years of membership in welfare funds, educational level, loan adequacy, loan amount, monthly income and their environmental outlook, and the level of empowerment varied among rural women. The research findings showed that microfinance credits were able to improve the socio-economic status of local communities by attracting women's participation as permanent partners in desert management.
    Keywords: Microcredit, environment attitude, desert control, management
  • Ali Akbar Noroozi *, Alijan Abkar, Mah, Oud Damizadeh, Behrouz Arastoo Pages 117-130
    This study was implemented to prepare a model for soil salinity mapping using Landsat5 images in several provinces including Bushehr, Semnan, Fars, Kerman and Hormozgan. At the beginning, 50-100 samples from soil surface were taken and sent to the Laboratory. Then in order to evaluate and identify soil salinity, TM Landsat satellite images and statistical models combined with satellite`s spectral indices were used. After evaluating the accuracy of statistical models using test points, the best model for the study area was selected and the salinity maps were developed based on the regression model. The results showed a significant relationship between soil salinity and spectral index. In Fars province, NDSI salinity index had the highest correlation with soil electrical conductivity (0.35) with a regression coefficient of 66% and RMSE and MBE statistics of 2.58 and 0.66, respectively. In Kerman province, the tasseled cap three index had the highest correlation with soil electrical conductivity (0.47) with a regression method coefficient of 65%, and RMSE and MBE of 10.3 and 0.51, respectively. In Hormozgan province, the results showed high correlation with soil salinity indicators SI2 level of 72 percent. Stepwise method with R-square of 0.518 was selected for the Hormozgan province whre the RMSE and MBE were reported to be 2.5 and -0.35, respectively. Also in Semnan province, 5 and 7 bands of Landsat showed the highest correlation with soil electrical conductivity (respectively 0.65 and 0.75). By using stepwise regression, the linear relation with R-square of 0.6 was obtained, and RMSE and MBE values were reported to be 2.83 and -0.81, respectively.
    Keywords: Landsat, Soil salinity prediction, Spatial Statistical Mode. Spectral indexes
  • Farshad Soleimani Sardoo, Ali Azareh Pages 131-142
    Over the past few decades, there have been many global efforts to combating and mitigating desertification, and one of the most important actions is the United Nations Convention on the combating desertification. The present study aimed to assess the severity of desertification and identify the most important factors affecting land degradation in the Jazmurian basin. In this study, the IMDPA model was used to assess the desertification severity. Due to the time and cost limitations, two criteria for water and climate were selected. At first, by determining the geometric mean of the indices and then the criteria, the total desertification was calculated and the quantitative value of the indices and criteria and the final desertification were divided into four classes: low, moderate, severe and very severe. Then, using GIS, the desertification intensity map of the area was drawn up in the study periods. The results showed that in the study area, the water criterion was dominant and classified with a weighted mean of 3.2 in the sever class. Subsequently, the climate criterion with a weighted mean of 2.4 was in the next rank. The results indicated that the most important desertification indices in the study area were groundwater drop, electric conductivity of water, precipitation, TRANSO Drought Index, Drought Continuity Index and SPI index.
    Keywords: Land degradation, Indices, drop of groundwater level, Geometric mean, Jamzourian basin
  • Zahra Saiedifar, Mohammad Rahimi *, Sakineh Lotfinasabasl, Mohammad Khosroshahi, Mohammadreza Yazdani Pages 143-157
    Jazmurian basin in the southeast of Iran is one of the most important and vital basins. Due to the lack of surface water resources and placing in the priority of use this basin is faced with a sharp decline in the level of underground aquifers.TheThe aim of this study was to identify the factors affecting groundwater resources and predict the groundwater level and its variation in Jazmourian Basin. In this study by considering the importance of identifying the factors affecting the condition of groundwater resources and the causes of decline, initially, the geological and geomorphological features of the basin and its impacts on the quantity and distribution of the groundwater resources were studied. Then, the effect of hydrological droughts with using two streamflow index (SDI) and the standardized precipitation index (SPI) at hydrometric, pluviometric, and synoptic stations located in the basin aquifers was studied. The portion of perceptions on changes in groundwater resources by wells, spring, and aqueducts, as well as the impact of surface structures and expenditures on land surface level changes were determined. In addition, the average monthly and annual mean of groundwater levels during the years 1370-93 were investigated using time series models to predict groundwater changes by the year 1420. The study results on the effect of different factors on groundwater water changes showed that hydroclimatic droughts, although affecting underground water changes, did not have a significant effect. The dams and deep and semi-deep wells with negative correlations of 0.83, 0.75 and 0.68 had the most negative effects on groundwater drops, respectively, and the average discharge of wells and springs increased significantly with increasing groundwater level. Also, the study of changes in groundwater level in the basin indicates a significant decrease (0.37 m / year) and predictions show that in the coming years it will face more severe losses. The high level of decline was observed in the summer with a change of 1.96% and in the autumn it was 1.78% lower than the other seasons. Overall, the results showed that if the current trend of exploitation of the groundwater resources continues, the region will be facing more challenges.
    Keywords: Groundwater level drop, time series model, hydroclimatic index, utilization
  • Leila Biabani, Gholamreza Zehtabian, Hasan Khosravi, Mahin Hanifepour Pages 158-17
    Managing the optimal use of water resources is one of the most important issues in sustainable development. Considering the importance of studying groundwater in the field of drinking, industry and agriculture, the study of water qualitative changes can be important for humankind. In this study, groundwater level depletion and electrical conductivity (EC) were used to investigate the quantitative and qualitative changes of groundwater in Karaj plain. The water level hydrographs were drown using Thiessen method based on the piezometric wells data and the groundwater depletion, the elevation contour line, and iso- electrical conductivity maps were provided using GIS. Quantitative changes were studied with reading of each well in different months in a 15-year period (2001-2016). The obtained results showed that the vast range of Karaj plain was depleted due to the lack of proper recharge as well as the over-exploration of groundwater. In addition, the relation between EC and anions and cations (such as Ca2+, Mg2+, K+, Cl-, Na+, SO42-, HCO3-) were determined. The calculated Standard Index of Annual Precipitation (SIAP) in five meteorological stations showed groundwater depletion due to rainfall reducing and drought. Electrical conductivity had direct relation with concentration of ions in all cases. According to the hydrographs, the average level of groundwater decreased to 1.02 m over 15 years and the groundwater level depletion consequently decreased the water quality.
    Keywords: Quantitative, qualitative changes, Hydrograph, Electrical conductivity, drop in groundwater
  • Mohammad Fayaz, Seyed Hamid Habibian, Hasan Yeganeh *, Anvar Sanaie, Mohammadjavad Mahdavi Pages 174-186
    The knowledge of livestock grazing behavior is one of the effective factors in rangeland management. This research was carried out in order to recognize the sheep grazing behavior in the rangelands of Cheshmeh Anjir, Fars province, during the years 2007-2010.The indicators assessed in this research included the daily distance traveled by livestock, average livestock movement, speed, and the time spent grazing. To determine these parameters, a GPS device was used and attached on the back of a 4- year old ewe using a special belt. Thus, after the start of grazing in the rangeland, the GPS was activated and then its data were extracted using mode track in ILWIS software at the end of the day. Data analysis was done in a completely randomized block design method using SAS software. The results of the study years showed that the average livestock movement speed and the daily distance traveled by livestock were significant at 1% and 5% levels, respectively; however, the time spent grazing did not show significant differences. Also, the results of study months showed that the average livestock movement speed was significant at 5% level and the daily distance traveled by livestock and the time spent grazing were not significant. According to the results, August 2008 with the mean value of 4 m/s and June 2009 with the mean value of 29 m/s had the lowest and highest average livestock movement speed, respectively; however, June 2009 with the mean value of 4.2 m/s and August 2008 with the mean value of 15.4 m/s had the lowest and highest distance traveled by livestock, respectively. The knowledge of mentioned factors will help rangeland management to determine the appropriate time for livestock moving and will increase livestock performance.
    Keywords: Grazing behavior, Sheep, Grazing time, Cheshmeh Anjir
  • Ali Farazmand, Hossein Arzani *, Seyed Akbar Javadi, Abbasali Sanadgol Pages 187-200
    Over 50% of the country's surface is rangeland and livestock grazing is the main use of rangelands. Therefore, in the range of cities, rangelands should be considered not only in terms of livestock forage, but also for recreational aspects. The Gilizjand Watershed with an area of 16210.44 hectares is located in northern Firouzkooh city of Tehran province. According to the Demarton modified method, it has a cool semi-arid climate. This research was conducted on the basis of the FAO guidelines (1991), and GIS on a scale of 1: 20000, the limiting factor method was used. At first, the existing condition of the rangelands was studied. Then, factors affecting tourism including environmental and ecological factors (climate, elevation, slope, attractions of the area, water resources, and soil) and infrastructure factors (access to the area and distance to service centers and welfare centers) were studied. Eventually, the suitability of the rangelands of the region was determined for tourism and recreation.The results showed that 1% of the area was in the good suitability class (S1), 9.4% in the middle suitability class (S2), 29.4% in the poor suitability class (S3) and 60.2% in the non suitable class (N).The results also showed that the slope percentage, water content, distance from human-made attractions and plant composition were limiting factors for tourism in the Gilizjand watershed.
    Keywords: Suitability, recreation, tourism, Gilizjand rangeland, Tangeh-Vashi, GIS
  • Fatemeh Bahmani, Hosin Pirisahragard *, Jamshid Piri Pages 201-213
    Estimation of the soil temperature in arid regions is one of the most important issues in planning the projects of desertification, water resource management, and establishment of vegetation.The present study aimed to compare the accuracy of artificial intelligence methods in order to estimate soil daily temperatures using meteorological data (daily minimum and maximum of temperatures, sunshine, and evaporation), as well as, identifying the most important factors on soil temperature in Zabol and Shiraz synoptic stations. For this purpose, soil daily temperature was estimated at 5, 10, 20, 30, 50 and 100 cm depths by using the three-year period data (2011-2014) and artificial neural network, neuro-fuzzy adaptive genetic programming, and combined neural network-genetic algorithm approaches. Thae results were evaluated using the root mean square error (RMSE) and mean absolute error (MAE) and determination coefficient. Based on the results, there was more dependence between the air temperature and soil temperature at the topsoil so that, the highest and the lowest correlation between actual and simulated data were observed at 5 cm (mean R2=0.92) and 100 cm depths (mean R2=0.56), respectively. The accuracy of the methods used was different from each other in estimating the soil daily temperature. Based on  results, in Zabol and Shiraz stations, combined neural networks - genetic algorithm approach and artificial neural network methods provided the most accurate estimation of soil daily temperature, respectively (the mean RMSE=3.69, 2.86 and mean MAE=3.23, 2.57 respectively). According to the results of the present study, it is suggested that in order to choose appropriate time and depth of seeding in the vegetation reclamation projects in arid regions, through considering of climatic conditions of each region, precise artificial intelligence techniques could be used to estimate the soil daily temperature.
    Keywords: desertification, Soil temperature, meteorological data, Artificial intelligence, Shiraz, Zabol
  • Zahra Abbasnasab, Mehdi Abedi *, Seyed Ehsan Sadati Pages 214-225
    In recent years, dust has had a significant impact on some of the morphological and physiological characteristics of plant species. In this study, the effect of simulated dust on morphological traits of Bromus tomentellus and Medicago sativa like plant height, SLA, aboveground and belowground biomass, root volume and length and physiological traits such as chlorophyll, gas exchange, and electrolyte leakage were studied. In B. tomentellus, dust caused to increased height; however, in M. sativa, dust had no significant effect on plant height. SLA and aboveground biomass were not influenced by dust in the study species. The below-ground biomass increased in M. sativa but no difference was observed between control and dust treatments in B. tomentellus. In M. sativa, the root volume and root length increased. In B. tomentellus, the root volume increased, but no significant difference was observed in root length. Dust had no significant effect on chlorophylls for both species; however, photosynthesis and stomatal conductance were reduced. Transpiration decreased in M. sativa but no significant effect was found for B. tomentellus. In general, dust, especially for legume species, limits physiological activity, and the study species become compatible with stress conditions through increasing the below-ground biomass.
    Keywords: Dust, Functional traits, legume, Grass
  • Mohammadreza Rahdari, Hasan Ahmadi, Ali Tavili *, Mohammad Jafari, Aliakbar Nazari Samani, Mohammad Khosroshahi, Shahrooz Sharifi Pages 226-240
    Due to vast desert area in Iran, wind regime studies are important for the railway safe design as well as aeolian sediment transport. In this study wind regime and sand drift potential (DP) were calculated with Fryberger method in nine meteorological stations located near to the Qom –Tehran railway (178 km). For this reason, hourly wind speed and direction data were analyzed. Annual wind roses showed that West and Northwest winds were predominantly about 40%, 50%, 42% and 57% at the stations of Tehran, Shahriyar, Qom, and Imam Khomeini airport, respectively.  The highest amount of sand drift potential was at the Imam Airport station (DP= 574, UDI=0.8) in the west and its lowest value was at Qom station (DP= 109, UDI= 0.47) in the south of the region. The drift potential (DP) for aeolian deposits was generally high (DP >400) in the Garmsar (DP= 481), Salafchegan (DP= 485), Saveh (DP= 552) and Imam Khomini airport (DP=574) climatological stations. DP was relatively moderate (200>DP>400) at the Shariyar and Kahak stations in the northwest and south of study area, respectively; and weak (DP<200) in the Tehran and Qom climatological stations.  There was an increasing trend in the transport of sand when moving from Namakzar railway station to the Imam Khomeini railway station. Also field evaluations indicated the sensitivity of the Separ Rostam-Namakzar block to entry of sand, which was 21.3 kilometers long. Finally, it is suggested to railway directors of the Islamic Republic of Iran to proceed with the assessment of sand drift potential near railways station for control of sand deposition.
    Keywords: wind regime, erosive wind, Fryberger method, railways
  • Javad Moetamedi *, Hosein Arzani, Mohammad Jafari, Mehdi Farahpour, Mohammad Ali Zarechahouki Pages 241-259
    The calculation of the grazing capacity requires the consideration of factors affecting it. Due to the effective factors, the long-term grazing capacity model was designed, and then the capacity of the rangelands was calculated. Grazing capacity was calculated by the proposed model in four steps including estimating the average good production, calculation of available metabolic energy, the daily requirement of the animal unit and grazing capacity. Due to the drought condition of habitats and fluctuation of forage production in different years, one cannot calculate grazing capacity with once production measurement for the long-term. Hence, the average good production of habitats was determined and based on that, long-term grazing capacity was calculated. The average good production of Golestan Kouh, Vardast, and Pashmakan habitats in the statistical period of 6-7 years was estimated to be 425, 233.8 and 343.3 kg/ha, which are related to normal years in terms of rainfall. The grazing capacity of habitats in a quarterly period of four months was calculated to be 0.8, 0.3 and 0.5 animal unit per hectare so that if there is a drought for 12 consecutive months, there will be no damage to vegetation. Meanwhile, there is not much damage to the beneficiary and he will not have to sell too much of his livestock. The area needed for grazing of an animal unit in the rangelands was suggested to be 1.3, 3.3 and 2 hectare. This amount is recommended to be one hectare for a 30-year period based on a common method in range management plans. This indicates the need to pay attention to the factors affecting the grazing capacity and emphasizes the application of the proposed model in order to calculate the rangeland capacity.
    Keywords: Grazing capacity, forage production, Allowable use, Palatability, forage quality
  • Bahram Gholinejad *, Arian Farhadi, Parviz Karami Pages 260-269
    Collection of appropriate quantitative data is necessary for proper management and planning in rangelands. One of the ways to access this information is choosing the appropriate methods of sampling and determining the appropriate length of transect for vegetation cover measurement. Therefore, this study was conducted in 2016 in Ariz rangelands located in the northwestern of Sanandaj city. For this purpose, transects with a length of 20, 50, 100, 150, 200, 300 and 400 meters, each with four replications were established perpendicular to slope and parallel to slope in the vegetation type of Bromus tomentellus - Festuca ovina. The 400-m transect was considered as a control for calculations. The obtained data from sampling were compared by ANOVA. The obtained results from different transect lengths were also compared by (E%) 2×T factor. The mean comparisons of vegetation cover percentage of transects were performed using t-student test. According to the results of this study, the transects of 20, 50, 100 and 150m length showed a significant difference with the control transect (400 m) in terms of accuracy index ((E%) 2 × T). However, there was no significant difference among the transects of 200, 300 and 400 meters length for the accuracy index. Therefore, the application of 200-meter transect is recommended regarding the cost and time.
    Keywords: Vegetation cover, transect length, Ariz rangelands, accuracy index, Sanandaj